Aikakauslehtitoimittajan työssä ei ole mitään, mitä tutkija ei oppisi harjoittelemalla. Homma vaatii lähinnä pään kääntämisen toiseen asentoon. Tämä viisiportainen kunto-ohjelma auttaa alkuun.
1. Lue kirja
Toimittajan työ on muuttunut jo paljon sen jälkeen, kun Nuoren toimittajan eloonjäämisopas ilmestyi vuonna 2009. Jotkin perusasiat kuitenkin pysyvät: Tunne lehti, johon tarjoat juttua. Älä ylitä annettua merkkimäärää. Pidä deadline. Hämmästyttävän monet avustajat eivät huomioi perusasioita, joiden käsittelyyn Nuoren toimittajan eloonjäämisopas keskittyy. Jos etsit käytännöllisiä neuvoja lehtityöhön, lue tämä kirja.
2. Lue toinen kirja
Kolme kovaa journalistia lähetti pyynnöstä oman kirjasuosituksensa lehtikirjoittajaksi aikoville. Kuukausiliitteen esimiehen Lauri Malkavaaran ehdotus On Writing Well lienee paras niille, joilla ei ole vielä paljon kokemusta. ”En ole parempaa nähnyt vieläkään kuin tuo William Zinsserin klassikko”, Malkavaara kertoo. Zinsser ohjaa kädestä pitäen sujuvan tekstin kirjoittamiseen, johtolauseen paikkaa ja puolipisteen sijaintia myöten. Kirjan luettuasi tiedät, miten teksti on hyvä aloittaa, mikä on lead eli kärki jne.
3. Kirjoita muusta kuin itsestäsi
Ammattimaisen toimittajan hyve on, että hän poimii aiheita oman harrastuneisuutensa piirin ulkopuolelta. Toimittaja myös karttaa teksteissään minämuotoa, joka luisuu helposti narsismiksi. Älä kirjoita siis ainoastaan omasta tutkimuksestasi ja omasta kokemuksesta, vaan mene ulos, havainnoi ja haastattele muita asiantuntijoita. Näin aihevalkoimasi laajenevat. Kirjoita tieteestä yleensä. Kirjoita muustakin. Pane peliin oma asiantuntemuksesi ja etsi sen tueksi tietoa muilta.
4. Hankkiudu itseäsi parempien kirjoittajien seuraan
Kirjoittaja kaipaa usein kollegoiden tukea, tunnetta siitä, että kuuluu itseään fiksumpien ihmisten yhteisöön. Amerikkalainen Longform-podcast on tuollainen yhteisö. Podcastissa vierailee joka kerta yksi kiinnostava, kunnianhimoinen toimittaja tai kirjailija, joka jakaa auliisti neuvojaan. Ohjelmassa puhutaan aiheen valinnasta, juttujen pitchauksesta, freelancerin toimeentulohuolista, tekstin rakenteesta, toimittajan peloista ja niin edelleen. Jos olet seurankipeä tai epävarma, kuuntele Longformia.
5. Lue ja ajattele mitä luet
Jokaisen lehtitekstin takana on journalistista ajattelua. Kun huomaat hyvin tehdyn lehtijutun, lue se uudelleen sinikynän kanssa ja analysoi, miten teksti on rakennettu. Mikä sai sinut pysähtymään jutun äärelle: kuvitus? tekstinosto? otsikko? aloitus? kirjoittajan nimi? hyvä ajattelu? kerronnan rytmi? Hyvin kirjoittamiseen ei ole muuta keinoa kuin analyyttinen lukeminen ja ankara apinointi. Varasta hyviltä tekijöiltä kaikki, mitä ei ole pultattu kiinni.
Jouni Tikkanen