• Mikä #muutos?
  • Podcastit
  • Artikkelit
  • Blogit
  • Pääkirjoituksia
  • Kirjoittajat
  • Yhteystiedot

Hei!

#muutos on siirtynyt Suomen Luonto -lehden sivuille. Tämä sivusto ei päivity enää. Pääset lukemaan tuoreita juttuja klikkaamalla linkkiä!

Uusi #muutos-sivusto »

Luonnossa oleskelusta harvemmin tulee huono olo

1.8.2016

Jenni Poutanen

Biologi, joka haluaa tutkia metsän eläimiä. Väitöskirjatyöntekijä, joka apurahahakemusten kirjoittelun lisäksi harrastaa kamppailulajeja ja haluaisi vuorokauteen enemmän tunteja päämäärättömälle metsässä vaeltelulle. Kuva: Roosa Lassila

Samalta kirjoittajalta

Lainsäädännölle tuntematon lajiNuku yö ulkonaLuonnossa oleskelusta harvemmin tulee huono oloBiologi-minä leikkii kuurupiiloa tutkijamaailman epävarmuuden kanssa
ammatti-identiteetti apuraha biologia väitöskirja

Istut silmät kiinni lämpimällä kalliolla ja aurinko kuumottaa kasvoja vasten. Havumetsä tuoksuu kesältä. Tunnet ehkä neulasten pistävän jalkaa vasten ja välillä muurahainen juoksentelee kutittaen säärtä pitkin. Kun avaat silmät, näet korkealta puiden yli edessä avautuvan järvimaiseman.

Kuvitellessasi itsesi yllä olevaan tilanteeseen, et varmaan ajattele olevasi huonotuulinen ja hermostunut. Onkin tutkittu, että hakeutuminen luonnossa olevalle omalle lempipaikalleen auttaa ihmistä käsittelemään kielteisiä tuntemuksiaan ja säätelemään stressiä. Mieliala kohenee ja yöunet paranevat. Luonnossa oleskelusta harvemmin tulee huono olo.

Luonto tarjoaa meille mahdollisuuksia lyhyisiin rentoutumishetkiin ihan päivittäin. Oli se sitten lenkkipolku metsässä tai puistonpenkki, jolla istuskellessa voi samalla seurailla oravien touhuja.

Järvimaisemassa katse saa levätä. Kuva Yläneeltä Pyhäjärveltä.
Järvimaisemassa katse saa levätä. Kuva Pyhäjärveltä Pöytyän Yläneeltä.

Lapsuudestasi saatat muistaa sen kallionlohkareen lähimetsässä, jonne istuit murjottamaan, kun jokin tuntui epäreilulta. Meillä aikuisillakin pitäisi olla luonnossa oma mökötyspaikkamme, jonne mennä hetkeksi jäsentelemään ajatuksiaan.

20151018_161204
Syksyinen kuva oman lenkkipolkuni varrelta Turusta.

Voisimme alkaa kiinnittämään enemmän huomiota kotiseutumme luontoympäristöihin. Luonnossa elpymiseen ei tarvita kalliita mökkejä pitkien ajomatkojen päässä toisella puolella Suomea. Luontoon ei myöskään aina tarvitse lähteä varta vasten. Hyvinvoinnille tärkeitä ovat juuri ne arkiset lempipaikat. Hetket omalla takapihalla kevätiltana mustarastaiden laulaessa tai aamuisen maiseman ihailu töihin lähtiessä sumun noustessa ylös pellolta.

 

Suomen Luonto #muutos-verkkolehti | Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki