Tutkijat ja journalismi. Mitä tekemistä niillä on keskenään?
Paljon, ja koko ajan enemmän.
Etenkin perinteiset päivälehdet ovat kokeneet tilaajakadon, kun netti ja sosiaalinen media vievät uutiset lukijan luo niitä nopeammin. Uutisjournalismi on tämän takia nopeutunut, pinnallistunut ja synnyttänyt vastailmiön: tarpeen hitaalle, syventävälle journalismille, joka kertoo, mitä pintapuheessa mainitut asiat merkitsevät.
Samaan aikaan tieteeltä on alettu vaatia vaikuttavuutta. Ei enää riitä että tutkii, tutkimuksesta on nyt osattava myös kertoa.
Tutkijoiden ja toimittajien toiveet kohtaavat hitaassa journalismissa. On syntynyt kokonaan uusia hitaan journalismin medioita, mutta myös Suomen Luonto -lehden kaltaiset perinteiset, hitaat erikoisaikakauslehdet ovat kokeneet arvonnousun.
Suomen Luonnon idea on perustunut koko lehden 75-vuotisen olemassaolon ajan laajaan luonnontieteilijöiden joukkoon, joka on tarjonnut toimitukselle asiantuntemuksensa. Nyt Suomen Luonto tahtoo oppia tarjoamaan hitaan journalisminsa verkkolukijoille näyttävinä mutta levollisina lukujuttuina. Samalla lehti tahtoo saada mukaan uuden sukupolven luonnosta ja ympäristön muutoksesta kirjoittavia biologeja.
Siksi #muutos-verkkolehti. Muun muassa siksi.
Verkkojournalismi vaatii uusia taitoja paitsi Suomen Luonnon pieneltä toimitukselta myös lehteen kirjoittavilta tutkijoilta. Netti on niin levoton lukuympäristö, ettei tekstin ja kuvan virta saa missään vaiheessa katketa. Pitää olla yhtä aikaa asiallinen ja äärimmäisen sujuva, ehkä viihdyttäväkin. On osattava käyttää koukkuja.
Pähkäilimme alkuvuodesta, voiko tällaiseen lehteen etsiä kirjoittajia avoimella haulla. Löydämmekö kymmentä kiinnostunutta tutkijaa? Uskaltavatko hyvät tyypit hakea?
Avasimme haun myös perustutkintoaan viimeisteleville opiskelijoille, ja parissa viikossa sähköpostiimme tipahti peräti 103 hakemusta, selkeä valtaosa nuorilta tutkijoilta. On syntynyt niin laaja nuori tutkijapolvi, joka tajuaa kirjoitustaidon arvon, että saatoimme poimia parhaat päältä. Opiskelijoista otimme mukaan kaksi kyvykkäintä.
#muutos on vanha idea, joka on keksitty uudelleen uusissa olosuhteissa. Se on muutos parempaan suuntaan. Sekä journalismi että tiede hyötyvät.
Jouni Tikkanen