• Mikä #muutos?
  • Podcastit
  • Artikkelit
  • Blogit
  • Pääkirjoituksia
  • Kirjoittajat
  • Yhteystiedot

Hei!

#muutos on siirtynyt Suomen Luonto -lehden sivuille. Tämä sivusto ei päivity enää. Pääset lukemaan tuoreita juttuja klikkaamalla linkkiä!

Uusi #muutos-sivusto »

Mesiryöstöjä ja kukan ulkopuolista mettä – härkäpapu houkuttelee hyönteisiä mutta tehokkaat pölyttäjät ovat harvassa

28.6.2018

Marjaana Toivonen

Marjaana Toivonen on agroekologi, joka tutkii maiseman ja viljelymenetelmien vaikutuksia viljelykasvien hyönteispölytykseen. Blogissa hän pohtii ruoan tuotannon ja ympäristönsuojelun suhdetta ja keinoja säilyttää maatalousluonnon monimuotoisuus.

Samalta kirjoittajalta

Lupiinien siitepöly saattaa haitata kimalaisten lisääntymistäTodellinen ruoan omavaraisuus kattaa myös tuotantopanoksetNaudanlihan ekologisuus riippuu siitä miten tuotanto järjestetäänUralinkimalainen saattaa runsastua nopeasti - kattavaa tietoa kimalaiskantojen muutoksista odotellaan vieläKuinka pölytyshäkki rakennetaan? – Tutkimustyö vaatii monenlaisia taitoja
alkaloidi biodiversiteetti huoltovarmuus Ilmastonmuutos kimalaiset kumina laidunnus lupiini maatalous naudat omavaraisuus pölyttäjäseuranta pölyttäjät pölytys ruoantuotanto tuotantopanokset tutkimus uralinkimalainen vieraslaji

Hyönteispölytteisten kasvien ja pölyttäjien suhde on tyypillisesti symbioosi, jossa molemmat osapuolet hyötyvät toisistaan. Pölyttäjien käyttäytymisen tutkiminen paljastaa kuitenkin säröjä suhteessa.

Härkäpapu on osittain itsepölytteinen kasvi mutta hyötyy hyönteisten tekemästä ristipölytyksestä. Sen tuoksu houkuttelee monia pölyttäjähyönteisiä, joista vain osa pölyttää kasvia.

Tuoreessa saksalaistutkimuksessa härkäpapupeltojen pölyttäjähyönteisistä yli 90 prosenttia oli tarhamehiläisiä ja kontukimalaisia. Silti vain 20–30 prosenttia niiden vierailuista härkäpavulla oli perinteisiä kukkakäyntejä, joissa pölyttäjä saapuu kukkaan sen suuaukon kautta samalla pölyttäen kasvin.

Sekä tarhamehiläisellä että kontukimalaisella on lyhyt kieli, joten niiden on vaikea yltää härkäpavun pitkän ja kapean kukan perällä olevaan meteen kukan suuaukon kautta. Niinpä kimalaiset purevat reikiä kukkien tyvelle ja ryöstävät meden niiden kautta kukkia pölyttämättä. Tarhamehiläiset puolestaan hyödyntävät kimalaisten tekemiä valmiita reikiä meden ryöstämiseen.

Mantukimalainen ryöstää härkäpavun mettä kukan tyvelle puremansa reiän kautta.

Tarhamehiläiset vierailevat ahkerasti myös härkäpavun lehtien korvakkeissa, joilla sijaitsevat mesiäiset erittävät pieniä määriä mettä. Korvakkeiden mesiäisten tarkoitus lienee houkutella luontaisia vihollisia, jotka puolustavat kasvia tuholaisia vastaan. Kasvin näkökulmasta korvakkeen mesitippa saattaa siis mennä hukkaan, kun mehiläinen nappaa sen.

Tarhamehiläinen kerää mettä härkäpavun lehden tyvellä olevasta korvakkeesta. Mettä erittävä mesiäinen näkyy korvakkeella tummana pisteenä.

Tarhamehiläisten käyttäytymistä härkäpavulla tutkittiin myös äskettäin valmistuneessa kotimaisessa maisterintutkielmassa. Siinä tavalliset kukkakäynnit muodostivat puolet mehiläisten vierailuista härkäpavulla. Tarhamehiläisten käyttäytyminen vaihteli suuresti härkäpapupeltojen välillä: joillain pelloilla mesiryöstöjä ei tapahtunut lainkaan; toisilla mesiryöstöt olivat mehiläisten pääasiallinen toimintatapa.

Saksalaistutkimuksessa härkäpapua pölytti parhaiten pitkäkielinen tarhakimalainen, joka teki mesiryöstöjen sijaan lähes yksinomaan tavallisia kukkakäyntejä. Kaiken lisäksi tarhakimalaisen kukkakäynneillä härkäpapu pölyttyi paremmin ja tuotti suuremman siemensadon kuin muiden kimalaisten tai tarhamehiläisten kukkakäynneillä. Härkäpavun kannalta harmillista oli, että tarhakimalaisia oli vain neljä prosenttia peltojen pölyttäjäyksilöistä.

Pitkäkielinen tarhakimalainen pölyttää tehokkaasti härkäpavun kukkia.

Härkäpapuesimerkki muistuttaa, että pölyttäjälajin runsaus tietyllä kasvilla kertoo enemmän sen kyvystä hyödyntää kasvin tarjoamia resursseja kuin roolista kasvin pölyttäjänä. Lisää tutkimusta pölyttäjien käyttäytymisestä ja pölytystehokkuudesta viljelykasveilla tarvitaan, jotta eri lajien merkitystä pölyttäjinä voidaan arvioida luotettavasti.

härkäpapukimalaisetpölyttäjätpölytystarhamehiläinen
Suomen Luonto #muutos-verkkolehti | Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki