• Mikä #muutos?
  • Podcastit
  • Artikkelit
  • Blogit
  • Pääkirjoituksia
  • Kirjoittajat
  • Yhteystiedot

Hei!

#muutos on siirtynyt Suomen Luonto -lehden sivuille. Tämä sivusto ei päivity enää. Pääset lukemaan tuoreita juttuja klikkaamalla linkkiä!

Uusi #muutos-sivusto »

Puuvanhus hakkuuaukossa kertoo, miksi luonto on ahtaalla

21.5.2019

Eini Nieminen

Eko(b)logissa kuljetaan luonnonsuojelun ja yhteiskunnan välisillä kiemurtelevilla poluilla. Retkikohteena ovat ristiriidat, joita ihmisen tarpeiden ja luonnon monimuotoisuuden välille tuppaa syntymään. Eini Nieminen on ekologi ja tohtorikoulutettava, joka tutkii vapaaehtoista luonnonsuojelua. Jos häntä ei näy työpöydän ääressä, on hän mitä todennäköisimmin joko metsässä, suolla, tunturissa tai punttisalilla.

Samalta kirjoittajalta

Tätä on ”pakkosuojelu”Pitäisikö soita suojella vapaaehtoisesti vai pakolla?Puuvanhus hakkuuaukossa kertoo, miksi luonto on ahtaalla
aarniometsä avohakkuu hakkuuaukko luonnonsuojelu maanomistaja metsät monimuotoisuus pakkolunastus pakkosuojelu soidensuojelu suo vapaaehtoisuus

Seison petäjävanhuksen juurella. Maisema ympärilläni on tuttu kenelle tahansa luonnossa kulkijalle: tasamittaista taimikkoa, jonka reunalta avautuu hakkuuaukko. Tämä petäjä ei kuitenkaan ole aivan tavanomainen ilmestys nykypäivän metsämaisemassa. Ihmettelen kaarnaa, jonka kilvet ovat tässä silmieni korkeudella kämmenen kokoisia. Osa männyn oksista on jo keloutunut, mutta latvuksessa on vielä vihreääkin. Juurella pilkottaa nokinen palokoro, joka on painunut syvälle runkoon. Puu on ehtinyt kasvaa palon jälkeen reilusti ja kiertänyt koron ympärille puuainesta ja kuorta. Palo on riehunut tällä kankaalla niin kauan aikaa sitten, etten tietäisi siitä mitään, ellei petäjän kylki kielisi.

Yritän arvioida puun ikää. Satoja vuosia, mutta kuinka monia? Suomen todistetusti vanhin mänty on lähes 800-vuotias. Joka tapauksessa on selvää, että täällä Pihtiputaan takamailla asuttiin savupirteissä silloin, kun tämä vanhus oli sirkkataimi.

Syvällä rungon sisällä puuaineksen ja kaarnan ympäröimänä erottuu palokoro. Kun tuli vahingoittaa puun tyven nila- ja jälsikerrosta, kaarna kuivuu ja putoaa siitä kohdasta pois. Tätä kuoretonta hiiltynyttä kohtaa kutsutaan palokoroksi.

Silmäilen ympäristöä. Hakkuuaukossa muutaman sadan metrin päässä näkyy seisovan toinenkin petäjävanhus. Kävelen aukossa tutkaillen sahattuja kantoja. Kovin monet niistä ovat paksujen kilpikaarnojen ympäröimiä. Maassa lojuu keloja. Tässä seissyt metsä on ollut vanha ja luultavasti lähes luonnontilainen. Muistelen lukuja: 16 kuluneen vuoden aikana yli 160-vuotiaiden metsien pinta-ala on vähentynyt lähes puolella. Tavallisesti etäisiksi jäävät tilastot realisoituvat nyt silmieni edessä.

Hakkuussa säästetyllä puuvanhuksella on ikää useita satoja vuosia. Siitä kertovat jykevä kilpikaarna ja osin keloutuneet oksat.

Palaan vanhan petäjän luokse ja otan siitä kuvia.

Kotona katselen kuvaa, jonka olen valinnut tämän blogin kansikuvaksi. Kuvassa on kaistale petäjävanhuksen jykevää runkoa ympärillään nuori talousmetsä. Siinä vanhus sinnittelee jäänteenä siitä aarniometsästä, jossa elon kirjo kukoisti paljon rikkaampana kuin nykyisessä taimikossa. Sellaisena näyttäytyy luonto kulkijalle tänään: yksittäiset vanhat puut, pienet koskemattoman metsän laikut, muutamat vetiset suot ja harvat hiljaiset rannat sinnittelevät hakkuiden, ojikoiden ja tonttien ympäröiminä. Jokuset luonnon kirjolle suopeat hehtaarit täällä tuhansien myllättyjen hehtaarien kurimuksessa.

Kuva kertoo luonnon monimotoisuuden ja ihmisen tarpeiden välillä vallitsevista, usein voimakkaista ristiriidoista. Niiden seurauksena luonto joutuu monesti väistämään ja muuntumaan. Noiden ristiriitojen tarkasteluun ja ratkomiseen aion tässä blogissa pureutua. Tervetuloa matkaan!

aarniometsäavohakkuuhakkuuaukkometsätmonimuotoisuus
Suomen Luonto #muutos-verkkolehti | Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki