Miten arktinen luonto muuttuu ilmastonmuutoksen seurauksena? Miten erottaa luonnollinen muutos ihmisen aiheuttamasta muutoksesta? Mitä asioita voidaan kutsua faktoiksi ja miten ymmärtää tutkimustulosten epävarmuutta?
Etsitkö näihin kysymyksiin vastausta? Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijat ottivat härkää sarvista ja lukivat ihka oikeita vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita. Pänttäämisen sijaan tieteen herättämiä kokemuksia prosessoitiin vähäpäästöisin ja luonnonläheisin menetelmin tekstiilitaideteoksiksi. Lopputuloksena syntyi Kaisa-talossa Helsingissä 29.5.−4.6. 2017 esillä oleva Textile Stories about Climate Change -näyttely, joka esittelee arktisten järvien, merten ja soiden pohjasta kerättyä tutkimustietoa ekologisen tekstiilitaiteen tulkintoina.
”Käsityö on hidasta, siinä ehtii ajatella. Materiaalien tuntu käsissä tuo kohteen lähelle”, sanoo Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteistä projektia vetänyt yliopisto-opettaja Miia Collanus.
Mitä taideteosten tekijät ehtivät ajatella?
1: Tiede on mielenkiintoista.
Yhteistyö artikkelin kanssa oli vallan mielenkiintoista. Vaikka kyllä siinä vähän aikaa joutui kamppailemaan.
-Joel Järvinen ja Anton Pilli, Laulun loppu? -teoksen tekijät
Kun tutkijan salkku avataan, paljastuu moninainen, mahdollisuuksien maailma.
-Tuisku Jarva ja Juulia Järvistö, Syvällä-teoksen tekijät
2: Tiede konkretisoi mielikuvia.
Silloin kun luki artikkelia, niin tajusi enemmän. Sitä ennen oli et joo-joo ilmastonmuutos, mutta siinä se oli niin konkreettista, miten se vaikuttaa kaikkeen.
-Niina Saarinen ja Linda Vatanen, Uskotko tulevaan? -teoksen tekijät
3: Tiede harkitsee mustan, valkoisen ja kaikki värit sieltä välistä.
Jäi päällimmäisenä mieleen, että suossa on vähän niin kuin kolikon kaksi puolta, lämpeneminen aiheuttaa hiilen varastoitumista, mutta toisaalta metaania vapautuu koko ajan enemmän.
–Henna Lamberg ja Tiia-Mari Laitila, Hiilinielujen kriisi -teoksen tekijät
4: Tiede pelaa faktoilla, mutta sitä voi tehdä sydämellä.
Ajattelimme, että taiteella on oikeus ilmaista asioita eri tavoilla. Halusimme teoksella ottaa toivon näkökulman.
–Marjaana Leskelä ja Mirka Mäkelä, Piilevä toivo -teoksen tekijät
Textile Stories about Climate Change -näyttelyn avajaiset pidetään maanantaina 29.5. klo 16−18 Kaisa-talon (Fabianinkatu 30) näyttelyaulassa, jolloin paikalla on taideteosten lisäksi myös tutkimusvälineistöä. Yleisöllä on mahdollisuus tavata avajaispäivänä tekstiilitaideteosten tekijöitä ja paleoklimatologeja ECRUsta. Teokset ovat katseltavina myös verkkonäyttelyssä.