• Mikä #muutos?
  • Podcastit
  • Artikkelit
  • Blogit
  • Pääkirjoituksia
  • Kirjoittajat
  • Yhteystiedot

Hei!

#muutos on siirtynyt Suomen Luonto -lehden sivuille. Tämä sivusto ei päivity enää. Pääset lukemaan tuoreita juttuja klikkaamalla linkkiä!

Uusi #muutos-sivusto »

Life Aquatic – Luontoelämyksiä uimahallissa

18.8.2016

Maria Kämäri

Olen joista ja Itämerestä kiinnostunut tutkija Suomen ympäristökeskuksesta. Kaikenlaiset veteen liittyvät tutkimukset ovat lähellä sydäntäni. Kotikaupungissa Raumalla nautin meren läheisyydestä ja olen hurahtanut oman puutarhan hoitoon sekä kasvien kuvaamiseen. Väitöstutkimukseni talvisista jokiprosesseista Itä-Suomen yliopistoon valmistuu 2018.

Samalta kirjoittajalta

Meritaimen ja Vanha Rauma tarvitsevat huomaavaisuutta ja huolenpitoaRankkasade aiheutti kuormituspiikin ja moninkertaisti jokiveden sameudenLife Aquatic – Luontoelämyksiä uimahallissaHavaintolähetti mahdollistaa kansan tiedetalkootVettä saavissa ja vähän mittarissa
#kiintoaines #lähivesi #mittaus #muutos #rankkasade #raumalifeaquatic #Vantaanjoki #veden #vedenalla #vedenlaatu #ympäristökasvatus Havaintolähetti ilmasto joet kansalaishavainnot kaupunkiluonto kuluttaja meritaimen Motiva politiikkadialogi Raumanjoki Rauman Kanali taimen taimenseuranta tutkimus Vanha Rauma vedenkeräys vedensäästö Ympäristötiedonfoorumi

Minusta uimahallia kuvaavia sanoja ovat ainakin kirkas vesi, kloori [kun uimahallin vedenpuhdistus toimii moitteettomasti, niin kloori ei muuten haise altaassa laisinkaan] ja puhtaus. Luonnonvesissä uimarin jalkoja nuolevista uposkasveista ei hallissa todellakaan ole haittaa. Rauman uimahallissa ovat asiat menneet päälaelleen, sillä siellä on sameaa luonnonvettä ja pikkulimaskaa veden pinnalla.

Snorklaan Life Aquatic –taidetapahtumassa, joka on kokonaisvaltainen elämys. Koko uimahallin vallannut taitava työryhmä on toteuttanut ääni-, musiikki-, veistos- ja valoinstallaation, jonka kaikki osat liittyvät ja ovat saaneet inspiraation vedestä.

Altaassa kelluu suuria muovipalloja ja sukellan uteliaana lähemmäksi. Läpinäkyvät pallot on ankkuroitu pohjaan ja niissä on vesikasveja, joita en edes yritä tunnistaa. Palloja on kiva kurkkia veden alta. Hauskana yksityiskohtana huomaan, että kussakin pallossa on luuppi, josta erilaisia vesikasvinäytteitä voi tarkastella moninkertaisesti suurennettuna.

LA_kristiina_installoimassa_veistoksiaan
Kristiina Ljokkoi installoi veistoksiaan Rauman uimahallissa päivää ennen tapahtumaa. Kuva: Helka Ketonen

 

Paikalliset lapset osallistuvat teoksen rakentamiseen

Yhdessä pallossa parveilevat pikkulimaskat sentään jotenkuten tunnistan. Ne on kerätty Kylmäpihlajan majakkasaarelta. Muissakin altaan kuplasäiliöissä on vesi- ja kasvinäytteitä Rauman lähivesistä. Lisäksi uima-altaan reunalle on alkanut kerääntyä kouluryhmien lähivesistä tuomia vesinäytteitä. Ne on aseteltu hienosti veistosjalustalle, jossa on lähialueen kartta taustalla. Pulloista voi visuaalisesti vertailla keskenään esimerkiksi paikallisesta lammesta tai meren rannasta lasten keräämiä vesinäytteitä.

Uimahallissa minivesiekosysteemit on suljettu palloihin, joita ei pääse omin sormin koskemaan tai sotkemaan. Pallot on toteuttanut Kristiina Ljokkoi, jonka mielestä luonnon vedenalainen maailma ja sen ekosysteemit ovat tutkimisen arvoisia, jotta kaoottiseltakin tuntuvat asiat ja ihmisten toiminnan vaikutus vedenalaiseen elämään tunnettaisiin paremmin.

LA_Maritta_keraa_levanaytteita_Kristiinan_teokseen_Kylmapihlajan_majakkasaarelta
Maritta Nurmi kerää levänäytteitä Kristiina Ljokkoin teokseen Kylmäpihlajan majakkasaarelta. Kuva: Helka Ketonen

Vedenalainen konsertti rentouttaa

Uimahallivierailuuni liittyy tällä erää myös musiikkia ja veden ääniä. Altaan reunalla on täysimittainen esiintymislava ja saksofonikonsertti käynnissä. Painun snorkkelin turvin pinnan alle. Veden alla musiikki on pehmeää. Konserttitunnelma on käsittämättömän rauhallinen ja rentouttava. Saksofonin soitantaan sekoittuu veden ääniä. Ehkä ne ovat uimahallin veden ääniä tai nauhoitettua vedenalaista äänimaailmaa Itämerestä tai Rauman kanaalista, joita konsertissa myös esitettiin. Hydrofoni, jota käytetään vedenalaisen äänimaailman tutkimuksessa, on eturivin paikalla altaan pohjalla. Se taisi tällä kertaa Itämeren syvyyksissä kuuluvien äänien sijaan nauhoittaa vedenalaista konserttielämystä.

la-making1
Tekniikka valmistautuu konserttiin Rauman uimahallin lämpimissä olosuhteissa. Kuva: Helka Ketonen
#lähivesi#muutos#raumalifeaquatic#vedenalla#ympäristökasvatus
Suomen Luonto #muutos-verkkolehti | Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki