Kääri hihat ja ryhdy vesien tarkkailijaksi. Nykyisin vesien havainnointi voi olla muutakin kuin uimaveden lämpötilasta keskustelua saunan lauteilla.
Käytössä on älypuhelimet, internet, koodit ja tietojärjestelmät. Ota kesän kunniaksi Havaintolähetti käyttöön. Tallenna sinne omat vesihavaintosi vaikkapa sinilevästä tai veden lämpötilasta. Havaintolähetti toimii älypuhelimen selaimessa ilman ohjelmistoasennuksia ja sinne voi kuka tahansa muutamalla klikkauksella tallentaa esimerkiksi uimaveden lämpötilahavainnon.
Citizen science on maailmalla kasvava ilmiö, jolle Helsingin Sanomien toimittaja Timo Paukku ehdotti suomenkielistä käännöstä kansan tiedetalkoot tai joukkoistettu tiede. Ihmisten kiinnostus ympäristöhavaintojen jakamiseen ja tallentamiseen erilaisissa kännykkäpalveluissa kasvaa samalla kun uusia havaintosovelluksia kehitetään.
Olen samaa mieltä toimittaja Paukun kanssa, että talkoista tässä on kyse eikä edes kovin rasittavista. Voit itse valita missä ja milloin Havaintolähettiä näpyttelet. Kun tarpeeksi moni näpyttelee, niin joukoissa on voimaa. On aivan eri asia, jos luonnonvesiä havainnoivat kymmenettuhannet ihmiset muutaman tutkijan sijaan. Kun havaintoja on paljon, niin tunnemme vesien tilan entistä paremmin ja pystymme tarvittaessa reagoimaan havaittuihin muutoksiin nopeammin.
Havaintolähetti on Suomen ympäristökeskuksessa suunniteltu verkkosivu erityisesti kännykkäkäyttöön. Havaintolähetillä voi tallentaa oman havainnon mm. sinilevätilanteesta, veden lämpötilasta tai meduusoista. Lisäksi on mahdollista ilmoittaa veden näkösyvyys, sameus, pH tai happipitoisuus. Havaintolähettiin kirjatut havainnot ovat luettavissa netissä Järvi&MeriWikin kartalla, sillä ne on sidottu paikkatietoon. Järvi&MeriWiki on viranomaisten ja kansalaisten yhteistoimintaan perustuva vesien tietopankki.
Kun uimavesi on kirkasta ja sinilevää ei ole, kannattaa tämäkin havainto näpytellä kännykällä jakoon. Havainto levättömästä uimavedestä on tärkeä, sillä Järvi&MeriWikin käyttäjät saavat tiedon, että uimarannalla ei ole sinilevää. Voi pakata kamppeet ja lähteä uimaan.
Suomen ympäristökeskuksessa kehitetään kansalaishavaintojen keräystä. Kesän jälkeen, kun ilmat viilenevät ja alkaa pakastaa, Havaintolähettiin voit kirjata onko meri, järvi tai joki jäätymässä tai koska muodostuu pysyvä jääpeite. Kansan tiedetalkoot jatkuvat ympäri vuoden.
Aiheesta lisää:
- Havaintolähetin YouTube-esittelyvideo: klik!
- Katso video miten näkösyvyyden mittaus onnistuu ämpärin kannesta tehdyllä mittalaitteella: klik!
- Lisätietoja Havaintolähetistä: klik!
- Tiedetoimittaja Timo Paukun kirjoitus: ”Taviskin voi saada nimensä tähtiin – Tiedetalkoissa kuka tahansa voi osallistua tieteen tekoon kotikoneelta”