• Mikä #muutos?
  • Podcastit
  • Artikkelit
  • Blogit
  • Pääkirjoituksia
  • Kirjoittajat
  • Yhteystiedot

Hei!

#muutos on siirtynyt Suomen Luonto -lehden sivuille. Tämä sivusto ei päivity enää. Pääset lukemaan tuoreita juttuja klikkaamalla linkkiä!

Uusi #muutos-sivusto »

Metaania purkautuu tropiikista – ja trooppisen kuumalta tundralta

27.4.2017

Maija Marushchak

Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä kun ikirouta sulaa? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta, ja mitä väliä sillä on? Näihin kysymyksiin pureutuu blogissaan Maija Marushchak, hiilen- ja typenkiertoon erikoistunut biogeokemisti ja Venäjän-tutkimusmatkaaja jo vuodesta 2004.

Samalta kirjoittajalta

Metaania purkautuu tropiikista – ja trooppisen kuumalta tundralta
ilmaston lämpeneminen Ilmastonmuutos metaani tundra

Vuonna 2007 ilmakehän metaanipitoisuus nytkähti huomattavaan nousuun ensimmäistä kertaa kuuden vuoden nollakasvun jälkeen. Mikä oli tämän kasvun takana?

Pakkasimme mukaan villakerrastot ja untuvamakuupussit, kun lähdimme kesäkuun 2007 lopussa kenttätöihin Länsi-Venäjän tundralle. Heinäkuun keskilämpötilan vasta perustetulla tutkimusalueellamme Komin pohjoisosan Seidassa piti yltää tuskin kymmenen asteen yläpuolelle. Monelle tutkimusryhmämme jäsenistä tämä oli ensimmäinen kenttäkampanja tundralla. Emme halunneet pilata kokemusta palelemalla.

Emme palelleet. Perillä meitä odotti tukahduttava helle. Päivälämpötilat huitelivat kolmenkymmenen asteen molemmin puolin. Korkealta paahtava arktinen aurinko muutti telttamme pätsiksi jo aamuyöstä, eikä matala tundrakasvillisuus tarjonnut varjoa.

Ainoa tapa vilvoitella oli pulahdus ikiroudan viilentämään suojärveen. Päivällä kiusanamme olivat lukemattomat paarmat, öisin hyttyset, joita trooppisen lämmön ansiosta sikisi massoittain tundran kosteikoissa. Myös metaania kihisi soista ja lampareista ilmakehään ennätysvauhtia – ei vain Seidassa, vaan lukemattomissa kosteikoissa kautta koko helteen piinaaman arktiksen.

Hyttysiä ja keskiyön aurinko. Kuva: Petr Levlev

Kosteikot, kuten märät suot ja matalat järvet ja lammet, ovat merkittävin luonnollinen metaaninlähde. Metaani on hiilidioksidin jälkeen tärkein kasvihuonekaasu, ja massayksikköä kohti paljon voimakkaampi kuin hiilidioksidi: Ilmakehässä gramma metaania sitoo lämpöä lähes 30 kertaa voimakkaammin kuin gramma hiilidioksidia. Metaania syntyy veden kyllästämässä, hapettomassa maaperässä kasviperäisen aineksena hajoamisen lopputuotteena.

Hapettomissa oloissa hajotus on hidasta, mutta lämpö kiihdyttää hajotusta ja metaanintuottoa. Jos muut tekijät, kuten kuivuminen, eivät rajoita metaanintuottoa, päästöjen kasvu yhtä lämpöastetta kohti on sitä voimakkaampaa, mitä korkeammissa lämpötiloissa liikutaan.

Vuonna 2007 ilmakehän metaanipitoisuus nytkähti huomattavaan nousuun ensimmäistä kertaa kuuden vuoden nollakasvun jälkeen. Eri leveysasteilla mitattuja metaanipitoisuuksia vertailemalla tämän kasvun lähde paikallistettiin arktisille alueille.

Sulamisjärvi tutkimusalueella pohjoisessa Komissa. Kuva: Petr Levlev

Metaanin isotooppikoostumuksen perusteella pystyttiin päättelemään, että päästön lisäys oli mikrobiologista alkuperää, ei fossiilista eikä biomassan palamisessa syntynyttä. Toisin sanoen, syynä ilmakehän metaanipitoisuuden nousuun olivat ennätyslämpimän kesän aiheuttamat suuret metaanipäästöt arktisista kosteikoista, juuri niistä, joiden keskellä sinä kesänä hikoilimme.

Sittemmin tropiikin merkitys metaaninlähteenä on ollut arktisia alueita suurempi. Noin 60 prosenttia globaaleista päästöistä on peräisin tropiikista.

Poikkeuksellisen lämmin vuosi 2007 kuitenkin osoitti, että arktisten kosteikkojen metaanilla on maailmanlaajuista merkitystä. Ilmastonmuutoksen myötä arktiselle tundralle on odotettavissa lisää trooppisen kuumia kesiä, helteen kiihdyttämien hyttysmassojen ininää ja ennätyksellisiä metaanipäästöjä.

ilmaston lämpeneminenIlmastonmuutosmetaanitundra
Suomen Luonto #muutos-verkkolehti | Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki